Stad Brussel huldigt led-verlichting op Grote Markt in

Brussels schepen van Openbare Werken, Els Ampe (Open Vld) heeft de nieuwe led-sfeerverlichting van de Brusselse Grote Markt ingehuldigd. De energiefactuur daalt hierdoor met een factor 5.

Er is gelijktijdig ook een glasvezelnetwerk van meer dan 10 kilometer geïnstalleerd voor het klank- en lichtspel. ‘Het door Unesco uitgeroepen werelderfgoed is één van de mooiste pleinen ter wereld. Het krijgt de sprookjesachtige verlichting die ze verdient. De lichtjes zijn niet alleen feeëriek, maar ook energiezuinig. Ecologie en gezelligheid gaan hand in hand’, zegt Brussels schepen Els Ampe.

De verlichting van de Grote Markt, gerealiseerd in led-technologie is geschikt om de architecturale details van de gebouwen in de spotlight te plaatsen, vooral het kantwerk aan de gevel van het stadhuis. De internationaal gereputeerde lichtkunstenaars Isabelle Corten (Radiance 35) en Patrick Rimoux realiseerden het nieuwe Brusselse paradepaardje. Het federaal investeringsfonds Beliris investeerde 3,4 miljoen euro in de verlichting.

Ook de bediening van het systeem is makkelijk en vanop afstand mogelijk. Er is tevens een veelheid aan lichteffecten mogelijk. ‘In totaal zijn meer dan 1600 individueel gestuurde led-projectoren geïnstalleerd op de Grote Markt. Deze technologie is verbonden met een intelligente regiebediening’, legt Denis Mortiaux van Schréder uit.

Bron: LEDmagazine.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *